Életkerék felmérés

Mennyire kerek az életed? Nézz tükörbe és az alábbi kérdések mentén vedd számba hányadán állsz életed különböző területein! Az értékelés során csakis saját standarjaidat, elvárásaidat vedd alapul. Hogy állsz jelenleg ahhoz képest, ahol lenni akarsz? Életed mely területein élsz meg jelenleg is örömet és teljességet, és hol vannak frusztráló hiányosságok, amelyek cselekvésre sarkallnak?

01 Energia, egészség és vitalitás

Kiegyensúlyozottságod, teljesítőképességed és alkotóerőd.

Mennyire vagy elégedett az egészségeddel, vitalitásoddal, energiaszinteddel, fizikai teljesítőképességeddel és általában a testeddel? Mennyire érzed kirobbanó formában magad?

elégedetlen
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
elégedett
Életkerék felmérés

A te értékelésed:

%

01 Energia, egészség és vitalitás

Kiegyensúlyozottságod, teljesítőképességed és alkotóerőd.

Érték:
Eltérés:

Kiemelkedően jól teljesítesz egy olyan területen, ami a legtöbb ember számára egy nagyon komoly kihívást jelent! Bár már most is remek egészségnek és vitalitásnak örvendsz, érdemes lehet kísérletezned további finomításokkal étkezési, mozgási és regenrálódási gyakorlatod tekintetében. Idővel egy-egy kisebb változtatás is egészen komoly előrelépéseket hozhat annak érdekében, hogy tartósan csúcsformádat hozhasd!

Úgy tűnik jelenlegi egészségi állapotod és vitalitásod vonatkozásában határozott elmaradást érzékelsz aközött ahol most vagy, és ahol lenni szeretnél. Érdemes egy pillanatra megállnod és elgondolkoznod a lehetséges okokon. Lehet, hogy nem vagy kellően következetes az étkezéseddel kapcsolatban? Hagyod, hogy a mindennapos rohanás elrabolja tőled a mozgáshoz, testedzéshez szükséges időt és energiát, enélkül viszont elkerülhetetlenül veszítesz a formádból? Határozd meg a konkrét problémákat és kezeld őket célzottan, egyiket a másik után! Mi a legnagyobb kihívás számodra? Mi az, amit ha megoldanál a többi már szinte magától menne?

Drámai eltérést érzékelsz jelenlegi egészségi állapotod és aközött, amire vágysz. Ez egészen egyértelműen egy kiemelten fontos fejlődési terület számodra, ezért mindenképpen érdemes ezzel kezdened a változást, megújulást. Fizikai energiád és egészséged egy olyan multiplikátor, amely életed minden más területére kihat. Fizikai erőnléted alapjaiban meghatározza azt, hogy hogy érzed magad a bőrödben, mennyire érzed magadat motiváltnak, milyen az önbizalmad és mire érzed képesnek magad. Minél magasabb energiaszinten működik metabolizmusod, annál hatékonyabban teheti a szervezeted a dolgát. Minél hatékonyabban működik a szervezeted, annál jobban érzed magad a bőrödben, és annál több energiát és kedvet érzel majd ahhoz, hogy tehetségedet kibontakoztatva kiemelkedő eredményeket érj el!

02 Érzelmi és lelki egyensúly

Képességed életed érzelmi megélésének irányítására, hogy érzéseid érted dolgozzanak és ne ellened!

Érték:
Eltérés:

Úgy érzed remekül teljesítesz e téren, bár ezzel együtt meglehet van még hová fejlődnöd abban, hogy az életedet meghatározó eseményeket konstruktív, megerősítő, előremutató jelentéssel ruházd fel. Ne felejtsd: meggyőződéseid erejével egyaránt képes vagy teremteni és rombolni. Életed eseményeinek tulajdoníthatsz olyan jelentéseket, amik egy gyenge és tehetetlen áldozatszerepbe helyeznek; vagy épp ellenkezőleg olyanokat, amelyek megerősítenek és felemelnek Téged. Mindig a Tiéd a választás.

Napi szinten köszönöd megvagy, ugyanakkor mélyen magadban jól tudod, hogy igazából ennél sokkal jobban is lehetnél! Meglehet, úgy érzed próbálsz helytállni, a körülményeidben mégis sok a gátló, visszahúzó tényező. Tartsd észben, hogy legnagyobb nehézségeid egyben a legnagyobb ajándékaidat is magukban rejtik! Mindezt azonban csak akkor ismerheted fel, ha Te irányítod a dolgoknak tulajdonított jelentést. Ha elsajátítod hogyan ruházd fel életed eseményeit produktív, előremutató jelentésekkel, képessé válsz egészen új utakat megnyitni önmagad és a számodra fontos emberek előtt. Egy egyszerű szemléletváltás mindent megváltoztat, új perspektívába helyez!

Egyértelműen hatalmas a különbség aközött, ahogyan érzelmileg most megéled mindennapjaidat, és ahogyan szeretnéd megélni életedet. Ideje közelebbről is megvizsgálni: Mi okozza ezt? A szenvedés és frusztráció határozza meg mindennapjaidat? Mindezért olyan külső körülményeket okolsz, amikre úgy gondolod nem lehetsz hatással? Érdemes tudatosítanod magadban, hogy ha továbbra is úgy folytatod, ahogy azt eddig tetted, akkor a helyzeted megváltozására nincs túl sok kilátás. Ideje néhány eltökélt lépést tenned annak érdekében, hogy visszanyerd az irányítást életed és lelki egyensúlyod felett!

03 Szeretet és párkapcsolat

Tartós és szenvedélyes kapcsolódás egy valódi társhoz.

Érték:
Eltérés:

Párkapcsolatod erős, mégis lehet némi eltérés aközött ahol most vagy és ahol pároddal lenni szeretnétek. Ha ez így van, akkor gratulálok, hogy felismerted az előrelépés és továbbfejlődés lehetőségét. Hasonló helyzetben sokan mások azt mondanák: jó ez így ahogy van, és már ejtenék is a témát. Holott igazából rengeteg apróság van, amivel egy jó kapcsolat is még szeretetteljesebbé, szenvedélyesebbé tehető. Például: érdemes a másikkal szemben támasztott elvárásaidat félretenni egy kicsit, és helyébe tenni az elismerést. Ahelyett, hogy azokra az apróságokra figyelnél fel, amik zavarnak a másikban, vedd észre mindazt, amiért leginkább hálás lehetsz Neki. Ahogyan szemléled és megéled kapcsolatotokat már ettől is egy csapásra megváltozhat!

Emlékszel még rá milyen is volt kapcsolatotok a legelején? A legjobb oldaladat mutattad és odatetted magad, hogy jó benyomást gyakorolj a másikra. Folyton azon járt az eszed minek örülne a párod, és mivel tehetnéd még boldogabbá. Ha újra ugyanazt tennéd, amit kapcsolatotok kezdetén tettél, akkor nem lefelé ívelne, hanem felfelé. A különleges, szeretetteljes, intim kapcsolatok végét jellemzően nem a szeretet, hanem az intimitás hiánya hozza el. Tedd meg időben azokat a lépéseket, amik szükségesek ahhoz, hogy megóvd azt az értékes és törékeny kapcsolatot, amelynek megszerzéséért annak idején annyit tettél!

Nagyon jelentős különbség mutatkozik jelenlegi szerelmi életed és aközött amire igazából vágysz. Azonban ne ess kétségbe. Meg lennél lepve, ha tudnád milyen sokan elégedetlenek párkapcsolatukkal. Legtöbben mégsem tesznek szinte semmit annak érdekében, hogy helyrehozzák azt, vagy változtassanak egy jobb kapcsolat reményében. Ha változást akarsz, akkor először is változtass a szemléleteden. Ahelyett, hogy csak kapni akarnál, figyelj oda arra, mi az amit adni tudsz a másiknak. A legtöbben azért vágnak bele egy kapcsolatba amit kapni remélnek tőle. Olyasvalakit keresnek, aki boldoggá fogja tenni őket. Valójában azonban egy kapcsolat csak úgy lehet tartós, ha kölcsönösségen alapszik: ha Te is adni akarsz benne, nem pedig csak kapni tőle. Tégy egy próbát!

04 Produktivitás és teljesítmény

Érj el többet, gyorsabban és hozd ki magadból a legtöbbet minden egyes nap!

Érték:
Eltérés:

Következetesen teljesítesz és eredményeket érsz el, a kérdés már csak az: milyen eredményeket? Elért eredményeid közel járnak ahhoz, amire szíved mélyén igazából vágysz? Jó eséllyel még nem egészen érkeztél meg oda, ahol lehetnél, ahol lenni szeretnél. Ennek oka pedig meglehet nem is a megvalósítás módjában rejlik, hanem egy igazán erőteljes jövőkép hiányában. A legtöbb ember kissé túlbecsüli azt, amit elérhet egy év alatt, ugyanakkor masszívan alábecsüli azt, amit megvalósíthat egy évtized alatt. Tervek helyett először legyen egy erőteljes, vonzó jövőképed. A helyzetünk folyton változik, de ha tudatosítod magadban hová akarsz megérkezni életed során, és azt is tudod miért, akkor egy állandó, biztos fogódzót találsz döntéseidhez - kicsikhez és nagyokhoz egyaránt. Nem rakhatsz össze egy ütős tervet egy produktív naphoz, ha nincs a fejedben egy ütős elképzelésed az életedhez.

Mi tagadás: van hová fejlődnöd ezen a téren. Meglehet ez arra vezethető vissza, hogy nem vagy eléggé elkötelezett saját céljaid mellett. Sokszor azt gondoljuk, hogy ami hibádzik az a készségeink, tapasztalataink, anyagi eszközeink, kapcsolatrendszerünk, erőforrásaink, lehetőségeink. Miközben mindezek fontos tényezők, az összes közül a legmeghatározóbb mégis az elkötelezettséged szintje. Istenigazából mennyire akarod Te ezt? Más szóval: mit vagy hajlandó feláldozni érte? És miért fontos ez Neked ennyire? Minél nagyobb a célod, annál nagyobb lesz az elköteleződésed is. Tisztázd le magadban a jövőképedet, a küldetésedet, a céljaidat, majd fektesd le mi mindent kell megtenned annak érdekében, hogy valóra váltsd ezeket. Aztán láss hozzá és ne add fel! Legtöbbször nem az az igazi kérdés, hogy tudod-e mit csinálj, hanem hogy megteszed-e mindazt, amit meg tudsz tenni!

Úgy érzed sodródsz, szétcsúsztál? Biztos, hogy jelenlegi napi rutinjaid a lehető legjobban szolgálják elérni kívánt céljaidat? Ha változtatni akarsz az életeden, változtatnod kell a szokásaidon. Ha meg akarod sokszorozni produktivitásodat először is nézz tükörbe és vizsgáld meg: mi az, ami kitölti mindennapjaidat? Írd le. Kövesd nyomon. Értékeld. Nézd meg hogyan járul hozzá mindez ahhoz, amit el akarsz érni! Ami pedig nem előre visz, hanem csak hátráltat, azt gyomláld ki gyökerestül! Ideje másként viszonyulnod a dolgokhoz, mert amit most csinálsz az nagyon nem működik. Ideje nyitnod egy új fejezetet!

05 Karrier, üzlet, hivatás

Szakmai teljesítmény és előmenetel.

Érték:
Eltérés:

Előfordult már, hogy valakitől azt hallottad “Elképesztő, hogy ezért még fizetnek is, akár ingyen is csinálnám!” – és bár nem vallottad be magadnak, lelked mélyén elöntött az irigység? Szeretnél Te is így érezni a munkáddal kapcsolatban? Úgy tűnik összességében elégedett lehetsz karriereddel és minden bizonnyal eddig is már sok mindent letettél az asztalra. De valójában mennyire érzed kiteljesedettnek magad? Úgy mész munkába nap mint nap, hogy azt érzed az életcélod, küldetésed, hivatásod a munkád, amit végzel? Szinte észre sem veszed és repül az idő, amikor dolgozol? Ha nem, akkor ideje tenned érte, hogy életed munkáját egy számodra valóban mély és jelentőségteljes tartalommal ruházd fel.

Némi elégedetlenségednek adtál hangot jelenlegi előmeneteleddel kapcsolatban. Miközben ennek számos oka lehet, valószínűleg az is közrejátszik, hogy egész egyszerűen nem helyezted elég magasra a mércét önmagad számára. Ha elégedetlen vagy jelenlegi jövedelemszinteddel, azért nem okolhatod azt az iparágat amiben dolgozol, a konkurenciát, a politikusokat, vagy a gazdasági helyzetet. Ha komolyan változást akarsz elérni ezen a téren, akkor az első dolog amit érdemes megtenned az, hogy emelsz a saját magaddal szemben támasztott mércéken. Mit vársz el magadtól? Írj egy listát mindazon dolgokról, amiket többé nem fogadsz el, nem tolerálsz önmagaddal kapcsolatban, és amiket a jövőben irányadó mérceként állítasz magad elé. Tegyél egy próbát és lepd meg saját magadat is mindazzal, amire ez sarkallni fog!

Kifejezetten frusztrál karriered jelenlegi állása? Komoly szakadékot kell áthidalnod, hogy szakmai és üzleti sikerességedet az általad vágyott szintre emeld? Miért tartasz itt? Meglehet, hogy egyszerűen nincs egy megfelelő jövőkép előtted, ami többre, jobbra inspirál? Fogalmazd meg jövőképedet arról a karrierről, amiről mindig is álmodtál, ami feltöltene, ami minden ízedben felvillanyozna! Ezután pedig tedd félre a kétségeidet és fókuszálj a céljaidra - mert ahová fókuszálsz, ott az energia! Az egyik elsődleges oka annak, hogy olyan kevesen valósítják meg céljaikat az, hogy sohasem fókuszálják energiáikat, erőfeszítéseiket tudatosan az elérni kívánt céljaikra. A legtöbb ember döglött halként úszik a sodrással, és sohasem dönt úgy, hogy igazán egy megadott cél elérésének szentelje magát. Itt az alkalom, hogy létrehozd saját rögeszmédet, aztán pedig hajrá: tegyél érte!

06 Anyagi jólét és életminőség

Személyes jólét és anyagi függetlenség megteremtése.

Érték:
Eltérés:

Általánosságban nézve elégedett vagy azzal, amit anyagi szempontból sikerült elérned, és a jövőbeni kilátásaid is bíztatóan hatnak. Ezzel együtt tisztában lehetsz vele, hogy ennél jóval többet is elérhetsz. Meglehet mostanra sikerült megteremtened a megfelelő pénzügyi alapokat és jó úton vagy afelé, hogy befektetéseidből visszavonulásod után is megfelelő megélhetést biztosíthass családodnak. De anyagi javaid valóban megfelelően szolgálják a jóllétedet? Amire és ahogyan felhasználod az valóban boldoggá, teljesebbé teszi életedet? Ezek olyan kérdések, amiken érdemes lehet eltöprengened időnként, ha fel akarod számolni a különbséget aközött ahol most vagy, és ahol a jövőben lenni szeretnél.

Úgy fest érdemi különbség van aközött, ahol anyagi helyzeted jelenleg tart, és ahová végül szeretnél megérkezni. Meglehet úgy érzed rossz leosztást kaptál az élettől, lehúz a sok adósságteher, vagy éppen nem voltak számodra adottak azok a karrier, vagy befektetési lehetőségek amik vagyonfelhalmozást tettek volna lehetővé. Ezt a fajta gondolkodásmódot azonban érdemes félretenned. Ahogy a mondás tartja: amikor a felkészültség és a lehetőség randevút ad egymásnak, azt nevezzük szerencsének! Talán nem nyílt sok lehetőséged, de valójában mennyire vagy felkészült rá, hogy kiaknázd ha adódik egy? Ha előre akarsz lépni ezen a téren, akkor a legjobb befektetés saját tudásod és felkészültséged elmélyítése lehet.

Ha anyagiakról van szó fontos leszögezni, hogy mint minden mással kapcsolatban itt is nagyrészt a saját magadnak ismételgetett belső monológod az ami visszatarthat attól, hogy jobb eredményeket érhess el. “Képtelen vagyok megtakarítani.” “Túl sok az adósságom.” “Minden egyes félretett forintot elvisz a gyerek iskoláztatása.” “Túl sok pénzt vitt el a válásom.” Ahelyett, hogy továbbra is ezeket mantráznád magadnak, érdemes inkább kigyomnálni minden olyan gondolatot, amikkel a tehetetlen áldozat szerepét osztod magadra. Az első lépés, hogy változtass a megközelítéseden. Ha folyamatosan nyugat felé bámulsz a napfelkeltét keresve sosem fogod meglelni, mert alapjaiban rossz a megközelítésed. Egy megalapozott pénzügyi stratégia első lépése, hogy meghatározd mennyit akarsz félretenni havi szinten, és minden mást ennek rendelsz alá. Érdemes tudatosan kiiktatnod az összes felesleges kiadást, kitűznöd egy reális célt, és összeraknod egy odavezető cselekvési tervet. Ha ez megvan akkor tedd végre félre a történeteidet és változtass mentalitásodon. Ha folyamatosan stresszes, frusztrált, túlterhelt lelkiállapotban vagy nem lesz meg hozzá az erőd, hogy fordíts a sorsodon. Találj módot az érzelmi és mentális feltöltődésre, ez meghatározóan fogja befolyásolni eredményességedet!

07 Vezetés, hivatás, hatásgyakorlás

Hozzájárulni valódi, tartós, pozitív változásokhoz mások életében és a világban.

Érték:
Eltérés:

Vezetőként tekintesz magadra? Olyanra, aki érti mi mozgatja az embereket és hogyan lehetséges pozitív hatást gyakorolni rájuk egy jobb jövő érdekében? Meglehet, hogy eddig nem így gondolkodtál magadról, holott ez lehet az első lépés annak érdekében, hogy elmozdulj onnan ahol most vagy, abba az irányba, ahol lelked mélyén lenni szeretnél. A jó irányba tett érdemi előrelépést hozhat, ha kissé változtatsz azon, ahogyan kommunikálsz másokkal. Ha egy kicsit jobban odafigyelsz rá, hogyan kapcsolódsz másokhoz, olvasol mások testbeszédéből, és elismerő, megerősítő nyelvezetet használsz másokkal (és persze önmagaddal) szemben is, máris sokkal nagyobb pozitív hatást gyakorolhatsz, mint jelenleg teszed. S mindennek a gyümölcseit elsősroban Te magad élvezheted! Ahogyan önmagaddal és másokkal kommunikálsz meghatározóan befolyásolja életminőségedet!

Mi tart vissza attól, hogy saját életedben olyan vezetőként lépj fel, amilyen igazából lenni szeretnél? Hogy másoknak is segíts és aktívan hozzájárulj a közös jóhoz? Talán úgy érzed Neked magadnak is kevés jutott és nincs igazán amiből adhatnál. Nos, a legtöbb ember sohasem érzi biztonságban magát, mert mindig azon aggódik mi lesz ha elveszíti az állását, a megtakarításait, a párját, leromlik az egészsége és így tovább. Az egyetlen biztos pontot az életben az jelenti, ha tudod, hogy minden egyes nap valamilyen szempontból jobbítod önmagad, fejleszted képességeidet, és javítod hozzájárulásodat a családod, barátaid, munkatársaid, ügyfeleid, vagy éppen vadidegenek számára. Amint képessé válsz bőkezűen viselkedni szűkösebb időkben is, ez hozza meg a legédesebb gyümölcsöket számodra. Miért? Mert minden alkalommal amikor adsz, különösen ha kevés az amiből adhatsz, bebizonyítod magadnak, hogy igazából már most is jóval többel rendelkezel, mint ami szükséges. Ezzel pedig a hátad mögött is hagyhatod a szűkösség szemléletét és elmozdulhatsz a bőség irányába.

Még a legnagylelkűbb adakozók is gyakran úgy érzik hatalmas rés tátong jelenlegi hozzájárulásuk és aközött, amit megtehetnének, tenni szeretnének. Ezzel az érzéseddel nem vagy tehát egyedül. A lényeg, hogy magasra teszed a mércét ezen a területen magad előtt, hogy többet, jobbat akarsz. De hogy fogj hozzá? Kezdd azzal, hogy elsajátítod az önismeret egy magasabb szintjét. Egy valódi vezető ugyanis elsősorban saját működéséért és cselekedeteiért tartozik felelősséggel. Sajátítsd el mindazon eszközöket és stratégiákat, amelyek segítségével kibontakoztathatod a benned lévő vezetői potenciált, és ezeket ültesd át a gyakorlatba. Hamarosan megtapasztalhatod milyen felemelő érzés tartós, pozitív változást hozni mások életébe. Engedd, hogy ez az érzés ösztönözzön rá, hogy újra és újra megtedd. Végül majd rájössz: azok találhatják meg csak az igazi kiteljesedést, akik megtapasztalták és elsajátították az őszinte és önzetlen hozzájárulás erejét.

Tudd meg hogyan tehetsz azonnal határozott, erőteljes előrelépéseket életed jelenleg leggyengébbnek mutatkozó területein.